The Impact of Modern Irrigation Techniques on Enhancing Food Security and Financial Investment" Wheat Crop as a Case Study
Keywords:
Modern Irrigation, Food Security, Wheat Crop, Agricultural Investment, Sustainable DevelopmentAbstract
Food is a fundamental human need that cannot be done without for more than three days. Humans require a complete and healthy diet, with a caloric intake of no less than 2,500 calories per day to perform their physical and mental duties. Iraq heavily relies on the oil sector despite the fertility of its land, while many Arab countries depend on agriculture to provide food, create job opportunities, and supply hard currency to fund development programs. The weakness of the agricultural sector in Iraq hampers development in other sectors. This study focused on the impact of modern irrigation technologies on wheat productivity in Iraq by analyzing the relationship between investment in these technologies, water use efficiency, and economic returns. The study relied on field data and statistical analysis tools to evaluate the differences between traditional and modern irrigation methods and concluded with results that support the viability of these technologies in enhancing food security and improving agricultural production. The study's problem lies in the misuse of water allocation and reliance on various traditional irrigation methods, leading to significant water losses, reduced agricultural productivity, deterioration of soil fertility, and desertion of many agricultural lands from production in Iraq. Thus, the research posits that the application of modern irrigation technologies will increase crop productivity and contribute to the development.
References
بدر جاسم علاوي ورحمن حسن عزوز الري الزراعي دار الكتب لطباعة والنشر، بغداد، سنة 1988
عبد الغفور إبراهيم احمد، الأمن الغذائي في العراق ومتطلباته المستقبلية، بغداد، مطبعة بيت الحكمة، سنة الطبع1999.
محمد السيد عبد السلام، التكنولوجيا الحديثة والتنمية الزراعية في الوطن العربي، عالم المعرفة، الكويت، شباط1982
عبد الغفور إبراهيم احمد الأمن الغذائي في العراق ومتطلباته المستقبلية، بغداد بيت الحكمة 1999.
عبد الغفور إبراهيم، نظرة اقتصادية لمشكلة الغذاء في العراق، مطبعة الزهران 2008.
رحمن حسن علي المكصوصي، الاقتصاد الزراعي، سنة 2007, بغداد مطبعة الطيف، ط 7, ص85ــ86.
رحمن حسن علي المكصوصي وم. م حسن يحيى باقر الحيدري، الإبعاد الإستراتيجية لسياسات الإصلاح الاقتصادي وانعكاساتها على القطاع الزراعي في العراق، الناشر دار الدكتور للعلوم الإدارية والاقتصادية، بغداد-شارع المتنبي، الطبعة الأولى سنة 2015
المنظمة العربية للتنمية الزراعية (دراسة سبل تطوير الري السطحي والصرف في الدول العربية)، السودان، الخرطوم، ص112.
المنظمة العربية للتنمية الزراعية، دراسة تحسين الري الحقلي في الدول العربية، جمهورية السودان، الخرطوم ,1997
المنظمة العربية للتنمية الزراعية، إستراتيجية الأمن الغذائي، الجزء الأول، الخرطوم، الطبعة الثانية,1986
المنظمة العربية للتنمية الزراعية ((دراسة تعزيز البحوث المشتركة في مجال تطبيق كفاءة استخدام الموارد المائية في الدول العربية))، سنة 2007
نبيل إبراهيم اللطيف وعصام خضير الحديثي، الري أساسياته وتطبيقاته، سنة 1988 ,
فوزي نمر أبو النعاج مصادر المياه في الوطن العربي ندرتها وأمثل الطرق لاستعمالها، الأردن، عمان، نيسان 1991
المنظمة العربية للتنمية الزراعية، دراسة تقييم الاستراتيجيات البديلة لتحقيق الأمن الغذائي العربي الخرطوم 1999
وليد احمد عبد الرحمن، اللقاء القومي لمسؤولي قطاع الزراعة والري في الوطن العربي، تقرير عن تقنيات الري الحديثة سنة2002.
فيصل علي سليمان الدابي، أهمية تحقيق الأمن الغذائي العالمي، مقالة من الانترنيت https://www.raya.com,2012.